e-mail hirdetés szolgáltatókMagyarország legveszélyesebb útjai – lista
Guardian: a brit kilépés napjáig érkező EU-munkavállalókra a jelenlegi jogosultságok vonatkoznának
Feladta magát a belga hatóságoknak a volt katalán elnök
Jövőre az őstermelők adóbevallását is a NAV készíti
Ezen a magyar oldalon megmérheti, átveri-e a netszolgáltatója •  
 • Kapcsolatok tára
 •  
 • Lapszemle
 •  
 • Interjúk, riportok, szakcikkek
 •  
 • Önkormányzati ingatlanok •  
 • Jogszabálykereső
 •  
 • Gépjárműkereső


  A szavazás szünetel  E-ügyintézés

  Általános hírek EU-információk Pályázatok
  Helyi hírek Felhívások Eseménynaptár

  Pályázatmenedzsereket képez az NFH

  Felére csökken az uniós projektek elbírálási határideje – Nonstop lesz ügyintézés  Harminc napra, azaz a felére csökken az uniós pályázatok elbírálási időtartama, a beadványok értékelése folyamatos lesz, a pénzfelhasználást negyedévente ellenőrzik. A kormánydöntést ismertető Baráth Etele azt is bejelentette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) új képzési programot indít májusban. A tanfolyam célja, a strukturális alapokhoz értő oktatói-szakértői csapat létszámának bővítése.


  Amióta a pályázatírás része a települések forrásgyűjtési küzdelmének, azóta gond a megfelelően képzett és tapasztalatokkal rendelkező szakemberek létszáma és egyenlőtlen területi eloszlása. Bár az előcsatlakozási alapok kiaknázásakor már szórványosan bekapcsolódtak az állami intézmények (minisztériumok, közalapítványok) a felkészítésbe, a célzott jelenlét eddig hiányzott. Most az NFH próbálja megtörni a jeget, ami a kesze-kusza viszonyok között „előretörő kóklereknek” rossz hír, ugyanakkor az egyre specializáltabb felkészülést feltételező uniós pályázatokon induló településeknek örömteli. Már csak azért is, mert Nemzeti Fejlesztési Hivatal azt ígéri, hogy a tanfolyamról kikerülő végzősök az országban széles körben elérhetőek lesznek, és elsősorban a strukturális alapok nyújtotta támogatások felhasználásában nyújtanak segítséget. A program tematikáját és céljait tekintve az GKM multiplikátor-képzéséhez és a Regionális Fejlesztési Holding kistérségi szakemberképzési programjához illeszkedik. Az egyes képzéseken részt vevők „SAKK tréneri” minősítést kapnak. A négynapos, 40 ezer forintért elérhető tanfolyamon képzőintézmények, tanácsadók és más szervezetek trénerei, továbbá magánszemélyek vehetnek részt. Aki nem képes saját képzését finanszírozni, az az NFH 100 millió forintos képzési alapjából igényelhet támogatást.


  Egyre többekben érlelődött meg a felismerés, hogy nagyobb sebességre kell kapcsolni az uniós támogatások felhasználásában – fogalmazott a további változásokat ismertetve Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkár. Mint mondta, a nagyobb sebességre kapcsolás első lépése, hogy 30 napra csökken a pályázatok érdemi elbírálási ideje, ugyanakkor 24 órán keresztül folyik a beérkezett anyagok kiértékelése. A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a településeknek továbbra is érdemes nyomon követni a Európa Pályázat Előkészítő Alap (PEA) működését. Ez ugyan nem nyújt közvetlen anyagi támogatást a projektötletek megvalósításához, viszont olyan szakmai segítséget ad, melynek eredményeként a kiválasztott elképzelései a Strukturális Alapok pályázataira azonnal beadható – az NFH szerint –„tökéletesen előkészített, kész pályázatok születhetnek”. Annyi bizonyos, hogy a PEA keretében összesen 27 millió euró áll rendelkezésre, melyből a PHARE program 15 millió eurót, a hazai kormányzati források 12 millió eurót finanszíroznak.
  Az országosan meghirdetett PEA pályázatra összesen 2792 projektötlet érkezett, melyek értékelése 2004 végéig túlnyomórészt befejeződik, két pályázati fejezet „sorsa” viszont már az idei év első hónapjaiban eldőlt. Az értékelésben az ágazati szakemberek mellett kiemelt szerepet kaptak a régiók által jelölt szakértők is, akik a pályázatok regionális szempontú értékelést végezték. Az ágazati operatív programok esetében ugyanakkor az előértékelést minden pályázati ablak (fejezet) esetében három fő végezte, melyből két ágazati szakértőt a felelős kért fel, egyet pedig az érintett Regionális Fejlesztési Tanács jelölhetett. A kidolgozásra javasolt projektekről a pályázati ablakonként felállított értékelő bizottságok hoztak döntést, melyek az előértékelők véleménye mellett figyelembe vehették a Regionális Fejlesztési Tanácsok véleményét is.

  A 22 pályázati ablakban összesen 585 projekt kapott zöld utat, további 72 projekt tartaléklistán várakozik. Ez azt jelenti, hogy a kidolgozásra javasolt projekt szakértői költségigényének pontos felmérése után a következő néhány hónapban kiderül, hogy a PEA kereteiből további, tartalék projektek is kidolgozhatók-e.
  Akiknek a projektje befutott, azok „hátradőlhetnek”, tálcán jön a segítség ahhoz, hogy a végső dokumentum EU-konform pályázat legyen. A munkát négy, PHARE-tendereken kiválasztott konzorcium végzi. Közülük kettő az ERFA, kettő az ESZA projektekkel foglalkozik majd. A párokból az egyik konzorcium a projektek kidolgozásáért, a másik a minőségellenőrzéséért lesz felelős. A Localinfo megtudta, hogy a konzorciumok kiválasztásakor kiemelt szempont volt az ajánlott szakértők alkalmassága, felkészültsége és azonnali mozgósíthatósága a feladatra. Emellett plusz jelentőséggel bírt a hazai szakértők bevonása a munkába, hiszen hazai környezetben, magyar nyelven, magyar pályázókkal kell kidolgozni a projekteket.  Felhasználónév:
  Jelszó:  Közérdekű adatok  Vélemények a honlapról
  Helyi ügyek
  Miért nem frissítik a honlapot? •  
 • Polgármesteri hivatal
 •  
 • Letölthető űrlapok
 •  
 • Rendeletek
 •  
 • Testületi ülések
 •  
 • Üvegzseb  Helyi pályázatok


  Szakadáti templomtörténet